ФЛОРБОЛ

От април 2014 г. отборът на Снежните Леопарди започна тренировки по модерния нов спорт ФЛОРБОЛ!!! Флорболът (от английски “floorball”) е отборен спорт, подобен на хокея на лед. Играе се в зала на твърда и равна настилка със специална пластмасова топка и стик. Целта на играта е да се вкарат възможно най-много голове на противниковия отбор.

Този вид спорт е популярен в Германия, Русия, Австрия, Полша, Америка, Канада, Щвеция, Финландия и редица други държави. В немскоговорящите държави флорболът се нарича “унихокей” (“unihockey”).

Запишете се на ФЛОРБОЛ в спортен клуб ИРБИС-СКЕЙТ!

История

Игри, подобни на флорбола, са били известни в миналото на много места по света. Модерният флорбол се появява през 1958 г. в американския град Лейквил, щата Минесота, където се произвеждат пластмасови стикове с марка Cosom. През следващите години Cosom-хокей печели значителна популярност в САЩ и Канада, най-вече сред децата и подрастващите.

В същото време стикове Cosom попадат в Швеция, където придобиват популярност, особено в университети, училища и детски спортни клубове. По това време играта се нарича по различен начин: “пластик бенди”, “софт-бенди”, “бенди в зала” и други.

С развитието на флорбола, през 1970 г. става ясно, че има необходимост от разработване на някои общи стандарти и правила на играта. Така се появява флорболът във формат, близък до този, познат и в наши дни. Поради това се счита, че съвременният флорбол за първи път се играе в Швеция през 1970г. В Швеция играта получила името innebandy (хокей на закрито) заради приликата със стикове на “бенди хокей” (хокей с топка) .

Правила

Флорболът се играе под формата на мач между два противникови отбора. Целта на играта е отбелязване на повече голове от тези на противника, придържайки се към правилата. Препоръчително е флорболът да се играе на закрито, върху твърда, равна повърхност.

Игралното поле: Размери 20х40м със странични ограждения с височина 50см.

Играчи: На игралното поле има петима играчи + вратар (или шестима полеви играчи). Всеки отбор се състои от максимум 20 играча.

Времетраене: Мачът се състои от 3 периода по 20 минути, като при всяко начало на период и след отбелязване на гол играта започва от центъра със спорна топка. Паузите между игралните части са по 10 минути и отборите разменят игралните си полета. Отмереното времето е ефективно, т.е. то се прекъсва при сигнал на съдията и се възобновява, когато топката влезе обратно в игра.

Вратар: Играе без стик, като в очертаната зона на вратата може да използва всяка част от тялото си; когато вратарят освободи топката, тя трябва да докосне поле, играч или ограждение, преди да пресече средната линия.

Капитан: Всеки отбор има капитан, който единствен има правото да говори със съдиите и е длъжен да им съдейства.

Резерви (в това число и вратаря): Допускат се смени по всяко време и броят им е неограничен, но по едно и също време на игралното поле не бива да присъстват повече от шестима играчи.

Рефери: Всеки мач се води и контролира от двама равноправни съдии.

Тайм-аут:  Треньорът има право на 30-секундов тайм-аут по един път във всеки от периодите.

Облекло и екипировка: Всички полеви играчи са облечени с екипи, състоящи се от фланелка, шорти и чорапи до коленете. Вратарите трябва да носят дълги панталони вместо шорти. Всички играчи трябва да имат обувки. Всички фланелки трябва да бъдат номерирани. Вратарят трябва да носи лицева маска, която е в съответствие с разпоредбите на Международната Федерация по Флорбол. Вратарят има право да носи протектори, но не и такива, които допълнително от тялото му закриват вратата, като например подплънки.

Статични положения: След като топката е излязла от игра, играта трябва да бъде подновена с изпълнение на статично положение в зависимост от причината за спирането й.

Фейс-оф / спорна топка: Всеки период започва с отиграване на спорна топка от центъра на игрището. Когато на нито един от двата отбора не може да бъде присъден свободен удар или дузпа, играта се възобновява с изпълнение на фейс-оф. Фейс-офът трябва да се изпълни от най-близката фейс-оф точка в зависимост от това къде топката е излязла от игра. Всички играчи с изключение на тези, изпълняващи фейс-офа, трябва да застанат на разстояние не по-малко от 3 метра от топката (в това число и стиковете им), и то без излишно напомняне от съдията. Спорната топка се изпълнява от по един играч от всеки отбор. Играчите не бива да влизат във физически контакт преди изпълнението на фейс-офа. Краката им трябва да са разлопожени перпендикулярно на средната линия и всеки играч трябва да бъде с двата крака на равно разстояние от средната линия. Стиковете трябва да се държат с нормален захват, като и двете ръце са разположени на дръжката. Остриетата на стиковете трябва да са перпендикулярно разположени спрямо средната линия от която и да е страна на топката, но без да я докосват. От спорна топка може директно да бъде отбелязан гол.

Ситуации, при които се отсъжда фейс-оф:  Когато топката е повредена неумишлено; когато огражденията са разделени и топката се доближи до въпросното място; когато вратата е неумишлено изместена и не може да бъде поставена на място в рамките на приемливото време; когато има случай на сериозна контузия и поради това играта е спряна; при случай на неестествена ситуация; при отменен гол, когато не може да бъде отсъден свободен удар (няма нарушение); след дузпа, която не е довела до гол; когато се изпълнява забавено наказание, защото отборът нарушител е бил в притежание на топката; когато е наложено наказание за нарушение, което не е свързано с играта, но е извършено и забелязано по време на игра; когато реферите не могат да определят посоката на хит-ина (аут) или на свободния удар; когато реферското решение е било неправилно.

Хит-ин / аут: Когато топката излезе от полето, се присъжда хит-ин в полза на отбора, който не я е изкарал в аут. Хит-инът се изпълнява от мястото, където топката е излязла от игра. Играчите трябва да заемат позиция на минимум 3 метра от топката, без излишно напомняне на съдията. Топката се отиграва със стика, като бъде ударена чисто, без да бъде влачена, подхвърляна или повдигана със стика. Изпълнителят на удара няма право да докосва топката втори път, преди тя да бъде докосната от друг играч или да се докосне до екипировката на друг играч. От хит-ин може директно да бъде отбелязан гол.

Ситуации, в които се отсъжда хит-ин: Когато топката излезе извън преградите или се удари в тавана или в какъвто и да е друг обект над игралното поле.

Свободен удар: Когато е извършено нарушение, водещо до свободен удар, то той бива присъден и се изпълнява от отбора, който не е нарушил правилата. Свободният удар се изпълнява от мястото на нарушението, но никога на по-малко от 3.5 метра от вратарското поле. Играчите трябва да заемат незабавно позиция на минимум 3 метра от топката, без излишното напомняне на съдията. Топката се отиграва със стика, като трябва да бъде ударена чисто, без да бъде влачена, подхвърляна или повдигана със стика. Изпълнителят на удара няма право да докосва топката втори път, преди тя да бъде докосната от друг играч или да се докосне до екипировката на друг играч. От свободен удар може директно да бъде отбелязан гол.

Ситуации, в които се присъжда свободен удар:  Когато играч удари, блокира, повдигне, ритне или хване стика на противников играч; когато полеви играч вдигне острието на стика си над нивото на кръста при задната или предната част на замах за удар на топката; когато полеви играч използва която и да е част на стика или крака си, за да отиграе топка на ниво над коляното; когато полеви играч постави стика или крака си между краката на опонент; когато играч в притежание на топката, или опитвайки се да овладее топката, бутне опонент по какъвто и да е друг начин освен игра рамо в рамо; когато играч в притежание на топката, опитвайки се да овладее топката или опитвайки се да спечели по-добра позиция, се блъсне в задно разположен противников играч или попречи на противников играч да се движи в желаната посока; когато полеви играч ритне топката два пъти подред, ако между двете движения тя не е докоснала стика му, друг играч или екипировката на друг играч; когато играч влезе във вратарската зона; когато играч пасивно пречи на вратарското хвърляне; когато полеви играч умишлено измести вратата на противниковия отбор; когато полеви играч отскочи и с двата си крака и спре топката; когато играч отиграе топката извън игрището; когато вратарят излезе напълно от полето си при хвърляне на топката; когато вратарят хвърли или ритне топката през централната линия; когато фейс-оф, хит-ин или свободен удар е изпълнен неправилно или е умишлено забавен; когато вратарят е във владение на топката повече от 3 секунди, след като получи пас от свой съотборник; когато е наложено наказание във връзка с играта; когато играч забавя играта.

Наказателен удар / дузпа: Когато е извършено нарушение, водещо до наказателен удар, той се изпълнява от отбора, който не е нарушил правилата. Ударът се изпълнява от центъра. Всички играчи, с изключение на изпълнителя на удара и вратаря на отбора нарушител, трябва да бъдат извън игралното поле, в зоната на отборите си, през цялото време на изпълнение на наказателния удар. Вратарят трябва да се намира на гол-линията при началото на удара. Изпълнителят на удара може да отиграе топката с неограничен брой удари, но топката трябва да бъде в движение напред през цялото време на изпълнение на удара. Ако вратарят докосне топката, играчът няма право повече да докосва топката. Наложено 2-минутно наказание се изпълнява само ако при наказателния удар не е отбелязан гол.

Забавен наказателен удар: Прилага се, ако отборът, който не е извършил нарушението, продължава да е в притежание на топката, след като нарушението е извършено, и е в ход голово положение.

Ситуации, водещи до наказателен удар: Когато отборът в защита е прекъснал или предотвратил голово положение с помощта на нарушение, водещо до свободен удар или наказание.

Наказания: Когато е извършено нарушение, водещо до наказание, извършителят следва да бъде наказан. Наказаният играч изтърпява времето на наказанието на наказателната пейка. Ако на вратар бъде присъдено 2-минутно наказание, капитанът на отбора трябва да избере полеви играч, който не е вече наказан, който да изтърпи наказанието вместо вратаря. Ако на вратар бъде присъдено 5-минутно или персонално наказание, той трябва да го изтърпи лично. Наказателното време трябва да се синхронизира с игровото време.

Наказание на пейка: Наказанието на пейка има за цел да повлияе негативно на отбора, извършил нарушението, затова наказан играч няма право да бъде заместен на игралното поле с друг играч за времето на наказанието. По едно и също време един играч може да понесе само едно наказание на пейка, а един отбор – най-много две такива. Отбор, на който са присъдени повече от 2 наказания на пейка, все пак има правото да играе с 4 играчи на терена. Ако играч с присъдено наказание на пейка извърши допълнителни нарушения, водещи до наказания, всички наказания трябва да бъдат изпълнени последователно.

2-минутно наказание: Ако противниковият отбор отбележи гол по време на 2-минутно наказание, наказанието се прекратява, освен ако противниковият отбор е играл с по-малко или равен брой играчи. Ако един отбор има наложени повече от едно 2-минутни наказания, те биват прекратявани в същия ред, в който са били наложени.

Ситуации, водещи до 2-минутно наказание: Когато играч удари, блокира, повдигне, ритне или хване стика на опонент без възможност да достигне до топката или с цел да спечели значително предимство; ако полеви играч отиграе топка над нивото на кръста с част от стика или крака си; при опасна игра със стика; когато играч изблъска опонент в огражденията или вратата; когато играч спъне или събори опонент; когато играч спре или отиграе топката в седнало или легнало положение, или с ръка или глава; когато е извършена неправилна смяна; когато твърде много играчи присъстват на полето; при умишлено забавяне или прекъсване на играта от играч или отбор; ако играч или член на персонала на отбор протестира срещу съдийско решение; ако вратар въпреки наставленията на съдията не постави вратата на мястото й; ако играч въпреки наставлението на съдията не поправи персоналната си екипировка; ако играч не използва подходящо облекло.

5-минутно наказание: Ако противниковият отбор отбележи гол в рамките на 5-минутно наказание, наказанието не се прекратява.

Ситуации, водещи до 5-минутно наказание: Когато играч нанесе силни и опасни удари със стика си; когато играч използва стика си, за да закачи тялото на опонент; когато играч хвърли стика си или друга част от екипировката си на полето с цел да удари топката; когато играч се хвърли върху опонент или го атакува по опасен начин; когато играч спъне, хвърли или избута опонент срещу огражденията или вратата; когато играч извърши множество от нарушения, водещи до 2-минутно наказание.

Персонално наказание: То засяга конкретен играч и през времето на изпълнението му този играч може да бъде заменен на терена от свой съотборник.

10-минутно персонално наказание: Ако противниковият отбор отбележи гол по време на такова наказание, то наказанието не следва да бъде отменено.

Ситуации, водещи до 2 минутно наказание + 10 минутно персонално наказание: Око играч или член на отбора е уличен в неспортсментско поведение.

Забавено наказание: Всички наказания могат да бъдат забавяни, ако отборът, който не е нарушил правилата, все още контролира топката след извършването на нарушението. Само едно наказание може да бъде забавяно наведнъж, освен в случаите на голово положение, когато и второ наказание може да бъде забавено.

Наказание за мач: Играч или член на отбора, получил такова наказание трябва незабавно да се отправи към съблекалните и няма право да участва по-нататък в мача. Наказание за мач винаги е последвано от 5 минутно наказание. Такова наказание се налага за тежки провинения и в зависимост от конкретното нарушение то може да се отнася само за конкретния мач, за конкретния и следващия мач или за време, определено от административен орган.